Discover More naked girls ebony cheerleader babes shows booty while sharing cock. anal porn www.viet69hd.com

Blenderen

Blenderåpningen er med på å regulere dybdeskarpheten i bildene dine. Dybdeskarphet vil si at et element i bildet er klart og tydelig, mens andre deler av bildet er dust og uskarpt.


Blenderåpningen

Blenderåpningen styrer mengden lys som treffer den digitale bildebrikken eller filmen. Den består av metallblader (lameller) som åpnes og lukkes. Blenderåpningen kan sammenlignes med øyet. Når pupillen utvider seg, slippes mer lys inn i øyet. Desto mer pupillen trekker seg sammen, desto mindre lys slippes inn. På samme måte vil en stor blenderåpning slippe inn mye lys, mens en liten blenderåpning slipper inn mindre lys.

Blenderskalaen

Blenderåpningen kan justeres, og størrelsen angis i blendertrinn, også kalt f-stop. For hvert f-stop eller trinn oppover i skalaen halveres mengden lys som slippes inn.

For nybegynnere kan disse tallene være vanskelig å forstå, siden den største blenderåpningen tilsynelatende har den laveste tallverdien, og omvendt. For å rydde opp i misforståelsen er det viktig å ha i bakhodet at disse tallverdiene egentlig er angitt i brøkdeler. Blendertrinnet f/4 betyr egentlig 1/4. f/4 slipper derfor mye mer lys inn enn f/32, som betyr 1/32.

Dybdeskarphet

Blenderåpningen er med på å regulere dybdeskarpheten i bildene dine. Dypdeskarphet vil si at et element i bildet er klart og tydelig, mens andre deler av bildet er dust og uskarpt. Velger du et lite blendertall (stor blenderåpning), som for eksempel f/1.4, vil motivet ditt få liten dybdeskarphet. Da vil fokuspunktet ditt være skarpt, mens resten av bildet vil være ute av fokus. Velger du derimot et stort blendertall (liten blenderåpning), for eksempel f/22, vil motivet ditt få stor dybdeskarphet. Da blir ofte både fokuspunktet og bakgrunnen i motivet ditt skarpt.

CC-BY-SA-4.0 Fotograf: Tom Knudsen

Huskeregel

  • stort blendertall gir stor dybdeskarphet
  • lite blendertall gir liten dybdeskarphet

Bilder med liten og stor dybdeskarphet

Det er tre faktorer som styrer dybdeskarpheten i bilder:

  • blendertall
  • zoom
  • nærhet

Liten dybdeskarphet gir dus og uskarp bakgrunn. Denne effekten egner seg godt til portretter og objekter siden hovedmotivet vises tydelig uten at ting i bakgrunnen forstyrrer eller «krangler» om oppmerksomheten til seeren. For å lage et bilde med liten dybdeskarphet velger du et lite blendertall (f.eks. f/4.0), setter objektivet til full zoom og går fysisk så nært du kan.

Bilder med stor dybdeskarphet er bilder hvor mest mulig i bildeflaten er skarpt. Dette er mye brukt i landskapsfotografering og fotografering av bygninger (interiør- eller eksteriørbilder). For å lage bilder med god dybdeskarphet gjør du helt enkelt motsatt, du velger et stort blendertall (f.eks. f/22), bruker minst mulig zoom og holder avstand til motivet.

CC-BY-SA-4.0 Fotograf: Tom Knudsen

 

 Opphavsmann: Fotograf Tom Knudsen

Bearbeider: Redaksjonelt Christina Listanco Einmo

Publiseringsdato: 08.05.2018

CC CC-BY-SA-4.0 Fotograf: Tom Knudsen